Forbruger
Land
UVC-teknologi steriliserer luft, vand og overflader

UVC DESINFICERER VIRA OG BAKTERIER

Den usynlige livredder

UVC-teknologiens vidtspændende anvendelsesmuligheder er stort set ukendte i den brede befolkning. Men det vil formentlig snart ændre sig. For UVC-stråling kan yde et væsentligt bidrag i kampen mod COVID-19-pandemien. Denne usynlige livredder har trods alt beskyttet mennesker i hele verden mod skadelige patogener (svampe, vira og bakterier) i årtier med stor effekt.

Her forklarer vi, hvordan folkesundheden hver dag opretholdes med UVC-strålingens desinficerende virkning, og hvordan UVC i sig selv er coronavirussens værste fjende.

Kort sagt: Hvordan virker UVC?

UVC-stråling med en bølgelængde på mellem 205 og 280 nanometer beskadiger bakteriers og viras DNA så kraftigt, at det dræbes eller gøres inaktivt. En UVC-lyskilde udnytter denne effekt til at sterilisere vand, luft og overflader. Selv coronavirus kan uskadeliggøres ved hjælp af UVC-stråling. I øvrigt er selve UVC-strålingen ikke synlig.

UVC-LYSKILDER: EFFEKTIV, KEMIKALIEFRI DESINFICERING

De desinficerende egenskaber ved ultraviolet stråling – forkortet UV-stråling – skyldes den korte bølgelængde og den dermed forbundne høje energi. UV-C er en form for elektromagnetisk stråling med en bølgelængde på mellem 100 og 280 nanometer. Den er altså meget kortere end det lys, vi kan se – som til sammenligning ligger mellem 380 og 780 nanometer. Hvis en UVC-lyskilde udsender en bølgelængde på mindre end 280 nanometer, nedbryder strålingen mikroorganismers kemiske bindinger. Skaderne på deres RNA eller DNA betyder, at bakterier og vira ikke kan formere sig. Derfor er de ikke længere smitsomme. De højeste steriliseringsniveauer anslås at ligge ved ca. 265 nanometer. Og da den kunstigt genererede stråling ikke forekommer naturligt på jorden, kan patogener ikke tilpasse sig UVC-stråling. Dette er grunden til, at UVC-teknologi er så effektiv til desinficering. Om det så er svampe, bakterier eller vira, pacificerer UVC-lyskilder alle former for patogener på kortest mulig tid – uden kemikalier, reststoffer eller misfarvning.

UVC-teknologi steriliserer luft, vand og overflader

UVC-teknologi redder allerede liv i udviklingslande

Pool- og akvarieejere kender givetvis UVC-lyskilder fra hverdagen, da de er et rigtig godt alternativ til klor og traditionelle akvariefiltre til desinficering af pools. Hvis det fungerer i lille målestok, fungerer det også i stor. UVC-teknologi anvendes således også i eksempelvis kemikaliefri spildevandsbehandling. I mange udviklingslande, hvor det tilgængelige drikkevand er stærkt forurenet med mikrober, anvendes der UVC vanddesinfektionsenheder til vandrensning. Den vigtigste fordel: Sådanne løsninger er omkostningseffektive og yderst brugervenlige. Der er ofte ikke noget alternativ til UVC-baserede vanddesinficeringsenheder, særligt ikke i afsidesliggende områder med meget dårlig infrastruktur.

UVC-stråling dræber multiresistente mikrober

UVC-teknologi er en uundværlig del af hverdagen på et hospital. UVC-teknologi anvendes med gode resultater mod alle typer mikrober og reducerer risikoen for infektion betydeligt – især i forhold til direkte/indirekte kontaktsmitte og krydskontaminering. Den er især et vigtigt våben i kampen mod MRSA (methicillinresistent Staphylococcus aureus), som fortsat er resistent over for de fleste antibiotika. MRSA er særligt farlig for svækkede personer. Det er derfor vigtigt at standse spredningen på hospitaler og i sundhedscentre på et tidligt tidspunkt.

UVC-teknologi steriliserer luft, vand og overflader

UVC-LYSKILDER TIL FOREBYGGELSE AF INFLUENZA- ELLER COVID-19-SMITTEOVERFØRSEL

UVC-lyskilder kan ikke blot bruges til at forebygge smitte på hospitaler, men også i vores hverdag. Denne kendsgerning er blevet enormt betydningsfuld i kølvandet på coronapandemiens indtog. I forbindelse med en nyere forskningsundersøgelse har PD Dr Adalbert Krawczyk og Dr Christiane Heilingloh – begge medlemmer af det lægevidenskabelige fakultet for infektionssygdomme på universitetshospitalet i Essen (Universitätsklinikum Essen) – påvist effektiviteten af UVC-stråling mod SARS-CoV-2-virussen.

UVC-lyskilder kan beskytte os mod patogenoverførsel på mange forskellige måder. Her er nogle eksempler:

  • Luftsterilisering: Flyvemaskiner, kontorer, restauranter: I lukkede rum spiller de fineste virusbærende partikler, også kaldet aerosoler, en vigtig rolle i transmissionen af SARS-CoV-2. Regelmæssig desinficering af luften med UVC-lys kan derfor reducere smitterisikoen betydeligt.
  • Desinficering i det offentlige rum: I det offentlige rum ligger direkte/indirekte kontakt – i tillæg til dråbeoverførsel – til grund for mange infektioner. Elevatorknappen, gelænderet på rulletrappen og indkøbsvognens håndtag er fx forbundet med høj smitterisiko. Med sine UVC-løsninger sigter den nyetablerede tyske virksomhed UVIS mod at forebygge smitte i netop denne type situationer.
  • Desinficering af smartphones: Vi rører ved vores smartphone mange gange i løbet af en dag. Det kommer nok ikke bag på nogen, at mængden af kim på en smartphone er mange gange større end på andre hverdagsgenstande. Skræddersyede UVC-løsninger til desinficering af smartphones er med til at minimere smitterisikoen. For eksempel LEDVANCE UVC Disinfection Boxen til sterilisering. Denne praktiske enhed desinficerer smartphones på ganske få minutter. Den kan desuden bruges til at desinficere mange andre hverdagsting som fx briller og nøgler.

Brugen af desinficerende UVC-stråling er naturligvis ikke begrænset til ny coronavirus. Influenzavira, der ligeledes er ansvarlige for mange dødsfald hvert år, kan også gøres inaktive ved hjælp af denne teknologi.

UVC-teknologi steriliserer luft, vand og overflader

ET MODERNE LYSSVÆRD: SÅDAN BEKÆMPER MAN EN PANDEMI MED LYS

COVID-19-pandemien har i stigende grad sat fokus på vigtigheden af UVC-løsninger til den brede offentlighed. Det er klarlagt, at UVC-stråling gør SARS-CoV-2-vira inaktive på overflader og dermed forhindrer smittespredning. Hidtil har der været anvendt passende løsninger, især på desinficeringsområdet. Men UVC-stråling kan snart komme til at spille en meget mere aktiv rolle i kampen mod COVID-19.
Det tyske forskningsministerium har finansieret forskningskonsortiet "Advanced UV for life " på Charité Hospital i Berlin, hvor man i øjeblikket er ved at undersøge, hvordan bestråling ved hjælp af UVC-teknologi påvirker huden og slimhinderne. Håbet er, at den kortbølgede UVC-stråling med tiden kan bruges til at reducere viruskoncentrationen betydeligt fortil i næsehule og hals.

BRUG AF UVC-DESINFICERINGSLYSKILDER: SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

Selvom de har stor værdi for menneskeheden, er varsomhed altid en dyd i forbindelse med håndtering af UVC-enheder. De må ikke anvendes direkte på kroppen, da de kan beskadige hud og øjne.

LEDVANCE UVC Disinfection Boxen er derfor udstyret med en indbygget sikkerhedsmekanisme. Når enheden åbnes, stopper UV-C-strålingen automatisk, hvilket forhindrer skader på øjne og hud. Følgende overordnede regler gælder for åbne UVC-enheder:

  • UVC-lyskilder må udelukkende rettes mod den overflade, der skal desinficeres. Dette er afgørende for at undgå bestråling af hud og øjne.
  • Forlad lokalet under brug af UVC-enheder i åbne miljøer.
  • Sluk for UVC-enheder umiddelbart efter desinficering.
  • Opbevar UVC-enheder utilgængeligt for børn.

Brug udelukkende UVC-teknologi til personlig brug i lukkede enheder, så sikkerhedsrisiciene er tilsvarende lave ved korrekt anvendelse. Læs producentens anvisninger grundigt før brug. På den måde desinficerer UVC-enheden som ved et trylleslag.

Alle historiefortællinger i et hurtigt overblik

Oplev alle historier om belysning

Del siden på sociale medier